Avatar från en helt annan synvinkel

Spoiler alert! Läs följande text på egen risk.

Avatar. Filmen som varit en hype över hela världen bara för att Cameron bestämde sig för att ännu en gång spränga budgetgränsen och blända världen med ett projekt. Jovisst, mannen regisserade filmen som fick världens alla flickor att tråna (och gråta) över DiCaprio. Den fick ju till och med min far  till att köpa en tröja med hans ansikte på.

Men Avatar är annorlunda. Precis som District 9 är den väldigt samhällskritisk. Förutom den tydligaste sensmoralen att människor gör precis allt för att rädda sina egna arslen så finns det små subtila meddelanden duktigt utplacerade av Cameron. Småsaker egentligen men ändå oerhört kontroversiella.

Det Sigourney Weaver sa om att skövla Pandoras skog när Eywa är Na’vis kommunikationssystem där allt kan laddas upp lika snabbt som det laddas ner, fick mig att tänka på IPRED. Att ens planeten heter Pandora, påminner om den grekiska mytologin där allt som blir kvar är hopp. Och att det finns så mycket gemensamt mellan Avatar och Disney’s Pocahontas. Människan är ännu en gång ute på okänt land och vill inget annat än att upptäcka något som anses vara värdefullare än en hel världs kultur och liv.

3D effekterna var imponerande. I en egen klass, lyckas smådetaljerna förgylla de småstunder som filmen har. Istället för att fokusera på stora drag och låta 3D ta över till exempel en kraschande helikopter, får bakgrundens smådrag sätta pricken över i.

Även designen på människans vapen och fordon får mig att fundera över hur mycket människans utveckling står stilla på så många sätt. Visst, vi har i filmen lyckats ta oss flera ljusår över universum på kortare tid men designen har inte varit vidare imponerande. Det känns väldigt mycket som en diskret antydan på att vi inte längre tänker utanför lådan.

Jag tror att det inte bara är på grund av Camerons regi som folk reagerat som de gjort. I min mening tror jag att publiken antingen blivit tagna av själva storyline (alternativt 3D effekterna) eller helt enkelt tyckt filmen var dålig för att den inte levde upp till deras förväntningar. Vad jag egentligen ser ur detta är två grupper av människor, varav den ena sett det jag har sett medan den andra gruppen inte har gjort det.

Kanske är den episk, kanske inte men bra var den i sin genre. De flesta omtalade namnen inom regivärlden verkar anammat sig rollen som samhällskritiker genom film. Imponerande. Och ytterst intressant.

//c_Cae; ser fram emot filmerna som släpps i år

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.